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July 15, 2019 

 

Canadian Nuclear Safety Commission 

P.O. Box 1046, Station B 

280 Slater Street 

Ottawa, Ontario, K1P 5S9 

 

Re: Comments on REGDOC 2.7.1, Radiation Protection 

 

Dear Sir or Madam, 

 

Thank you for the opportunity to provide feedback on the draft REGDOC 2.7.1 “Radiation 

Protection” published March 2019.  The document was reviewed by our radiation safety staff 

and the observations, comments, and request for clarification have been collected in 

Attachment A. 

 

In summary, we support the CNSC’s work in producing guidance documents such as REGDOC 

2.7.1.  We hope that our feedback helps in its continued development. 

 

If you require further information or have any questions regarding the submission, please do not 

hesitate to contact me. 

 

Yours truly, 
 

 

 

 

Trevor Beniston, CRPA (R) 

Provincial Radiation Safety Leader 

Cancer Control Alberta 
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Attachment A 

 

 

Cancer Control Alberta comments on draft REGDOC 2.7.1, Radiation Protection 

 

  



Alberta Health Services, CancerControl Alberta comments on draft REGDOC 2.7.1, Radiation Protection 
 

 

Item 
Number 

Document 
Section 

Issue Raised Comment 

1 Provision of 
Information to 
Nuclear Energy 
Workers  
(page 24) 

“Licensees should be aware that the Canada Labour 
Standards Regulations restricts the employment of 
persons under the age of 17 in work activities that would 
require NEW status, as defined in the NSCA.” 
 

Does the Canada Labour Standards Regulations (CLSR) 
apply to all licensees? We don’t believe this is a true 
statement. 
 
Our understanding is that the CLSR applies only to “federal 
work, undertaking or business” that is within the legislative 
authority of Parliament. Not all occupations working with 
sources of radiation would fall explicitly under federal 
jurisdiction. 
 
Healthcare workers, for example, are provincially regulated 
occupations and the CLSR would not apply. 
 
We agree with restricting the NEW classification to persons 
17 or older, but the wording of the sentence is not factually 
correct and should be corrected or removed.  
 
Restricting the age of an NEW would be better addressed 
globally by adding it to section 10 of the Radiation Protection 
Regulations. 
 

2 Provision of 
Information to 
Nuclear Energy 
Workers 
(page 24) 

“Licensees’ obligations to inform NEWs of their dose levels 
do not cease if the NEW leaves employment during the 
course of a year (e.g., contractor personnel, retirees and 
employee terminations). Licensees should make efforts to 
inform any NEW who has left their employment of their 
radiation dose levels in a timely manner, once this information 
is available.” 

These two sentences seem to be slightly contradictory. 
 
The first sentence states the certainty of the licensee’s 
obligation to inform the NEW of their dose level, while the 
second sentence gives the impression that the effort to inform 
the NEW is optional. 
 
If the obligation is certain, then the second sentence could be 
reworded as: 
 
“Licensees must make reasonable efforts to inform any 
NEW who has left their employment of their radiation dose 
levels in a timely manner, once this information is available” 
 
The addition of “reasonable” is necessary as contacting 
departed employees is not always possible or done in a timely 
manner.   



 

 

3 Provision of 
Information to 
Nuclear Energy 
Workers 
(page 24) 

“Licensees must inform all workers of the risks associated 
with potential emergency activities in relation to the dose 
limits established in section 15 of the Regulations, and of how 
they should protect themselves while conducting their 
assigned duties during the emergency.” 

According to the proposed Radiation Protection Regulation 
amendments, the requirement is to notify Nuclear Energy 
Workers and not all workers. 
 
Additionally, this seems more appropriate as training content 
rather than notification.  The NEW classification informs a 
worker of their higher dose level and potential risks 
associated with the possible higher dose.  Describing the 
actions necessary to protect themselves during an emergency 
would be better delivered and received as part of a training 
program rather than an information document. 
 
When a worker provides written acknowledgement that he or 
she has received the information, does this imply the worker 
is familiar with their responsibilities during an emergency and 
the employer is not obligated to provide training?   
 
If not, then what is the purpose of informing the worker to 
begin with if they are going to receive emergency response 
training regardless? 
 

4 Provision of 
Information to 
Nuclear Energy 
Workers 
(page 25) 

“Records of written acknowledgments by NEWs must be 
retained by the licensee in accordance with subsection 
28(1) of the General Nuclear Safety and Control Regulations.” 

The subsection defines the record retention period in this 
case as “one year past expiry of the licence”.   
 
For longer period licences (such as a Class II operating 
licence for a radiotherapy facility), the requirement would be 
the NEW record for an employee that leaves in the first year 
of the licence period be kept for another 10 years. 
 
What is the benefit of keeping this record for such a length of 
time?  The employees training records and dose records are 
not kept as long. The NEW record should be maintained with 
the same period as the employee’s training record. 
 
 

5 Appendix B.1.1: 
Contamination 
control limits 
(page 46) 

“Any surface contamination control limits for clean areas and 
release criteria chosen by a licensee must meet the 
definition of a conditional clearance level as defined in the 
Nuclear Substances and Radiation Devices Regulations.” 

With respect to its application in the NSRD regulations, 
"conditional clearance level" means an activity  concentration 
that does not result in an effective dose: 
 



 

(a) greater than 1 mSv in a year due to a low probability event 
referred to in the IAEA RS-G-1.7; or  
(b) greater than 10 µSv in a year. 
 
The use of an activity concentration or total activity in the 
context of surface contamination is not correct, and the 
section should reference the “Appendix: Classes of 
Radionuclide” appendix that is included in open source 
licences.   
 

 


